onsdag 10. september 2008

Pressemelding (sendt 10.09.2008)

PÅ LIV OG DØD
ETT TEMA – MANGE HISTORIER
15. september – 15. oktober

Pressemelding:

I naturen og i historien er det mange arenaer der kampen for tilværelsen foregår ”på liv og død”. Museene i Agder-fylkene tar i høst i bruk både poteter, dyr, mat, stein, livet i fjæra, medisin, skipsforlis, skatter, ulykker og gruver for å illustrere nettopp det. Og de ønsker spesielt å gi et tilbud til den yngre delen av publikum. For tredje år på rad samarbeider museene i Aust- og Vest-Agder om en serie familievennlige arrangementer under overskriften ”Høstmuseet”, og i år er temaet ”På liv og død”. I perioden 15. september til 15. oktober inviterer de til mange ulike arrangementer på små og store museer i Agder-fylkene.

Allerede søndag 14. september ”tjuvstarter” hagebruksmuseet på Dømmesmoen med programmet ”Poteten – den store livredderen”. Poteten har reddet liv for millioner av mennesker i flere hundre år, og gjennom potetleiker, potetretter og utstillinger kan barn og voksne gjøre seg kjent med denne hverdagslige knollen på nye måter. Samme dag er det soppkontroll – det kan jo fort gå på livet løs om man ikke vet hva man plukker i korga!

Både Elvarheim og Agder naturmuseum bruker dyrelivet som innfallsport til temaet ”På liv og død”. På Elvarheim i Åmli inviterer de midt i september til ”Dyr eter dyr” – et spesialopplegg for unger mellom 4 og 12 år med innlagt konkurranse. Voksne ledsagere kan høre foredrag fra Svalbard mens ungene lærer om naturens barske realiteter. Og på naturmuseet i Kristiansand er det satt av en hel søndag i oktober til å sjekke ut hvem som spiser hvem i fjæra! Et aktuelt tema etter en lang sørlandssommer – og de to pedagogene Kari Fiskvatn og Beate Johansen sørger nok for at det blir spennende…

I Flekkefjord får store og små en sjelden anledning til å komme inn i Sand Bakkens medisinske museum 21. september. Der får de være med på en medisinhistorisk reise blant skruppelløse kvakksalvere, årelating, jesuittbark og perubalsam! ”Stetoskop - på liv og død med legens bruksgjenstander” har Vest-Agder-museet Flekkefjord kalt denne godbiten.

”Sjøen kan skinne og smile, men også bli sinna og snerre som et villdyr ingen kan temme. Det handlet om liv og død for de som seilte på hav og langs kyst”, skriver Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i presentasjonen av sitt arrangement. De håper mange familier med barn i skolealder vil finne vegen dit den 9. oktober. Det er kanskje ikke så rart at flere av museene langs kysten har valgt sjøfart og skipsforlis som dramatisk bakteppe for sine aktiviteter rundt høstens tema. I Kløckers hus i Arendal forteller Christopher Kløcker i høstferien om barken Erato’s dødsferd i november 1901 – der de fleste av mannskapet var fra Arendal og omegn. På Lindesnes blir det fortellinger og bilder om losene og deres farefulle arbeid i slutten av september, frisket opp med konsert og allsang ledet av Flekkefjord Sangforening.

Fra det rikholdige programmet kan det ellers nevnes tur til bygdeborgene på Lista, visuell reise til Flottorp gruver, besøk i klebersteinsbrudd i Lillesand, jakt på forfedre på Aust-Agder kulturhistoriske senter i Arendal (”Wanted – dead or alive!”) og spennende film for ungdom på Torvstrøfabrikken i Birkenes. Alle museene i regionen har oversikt over programmet for høsten, og det ligger også ute på internett. Så det er kanskje på tide å sjekke når kampen for tilværelsen foregår på et museum nær deg og din familie?

Ingen kommentarer: